yoga træning på en Airtrack

Yoga -sund træning eller spild af tid?

Er du mest til træning med tunge vægte, masser af testosteron i trænings lokalet, så er du sikkert ikke typen der normalt ville overveje Yoga. Så lad os kigge lidt nærmere på denne træningsform i dag.

Hvad er Yoga?

Yoga er en fysisk, mental og åndelig praksis, der stammer helt tilbage fra det gamle Indien. Den blev først kodificeret af den vise Patanjali i hans Yoga Sutras omkring 400 e.Kr., men blev faktisk overleveret fra lærer til elev længe før denne tekst blev skrevet. Traditionelt var det en overlevering fra én til én, men siden yoga blev populært i Vesten i det 20. århundrede, er gruppeundervisning blevet normen. Yoga dyrkes typisk på en yogamåtte, træningsmåtte eller en gymnasikmåtte. Selv en oppustelig gymnastik måtte som en Airtrack er glimrende til yogatræning derhjemme.

Læs mere om Yoga

Selve ordet yoga stammer fra sanskritroden yuj, der betyder “at lægge et åg” eller “at forene”. Formålet med yoga er at skabe forening mellem krop, sind og ånd samt mellem det individuelle selv og den universelle bevidsthed. En sådan forening har en tendens til at neutralisere ego-drevne tanker og adfærd og skabe en følelse af åndelig opvågnen.

Yoga er efterhånden blevet praktiseret i tusindvis af år, og selv om der er udviklet mange forskellige fortolkninger og stilarter, er de fleste enige om, at det ultimative mål med yoga er at opnå frigørelse fra lidelse. Selv om hver skole eller tradition inden for yoga har sin egen vægt og praksis, fokuserer de fleste på at bringe krop, sind og åndedræt sammen som et middel til at ændre energien eller ændre bevidstheden.

Moderne yoga forbindes oftest med den fysiske udøvelse af asana, en række stillinger, der ofte er flettet sammen i stilarter som Vinyasa Flow eller Ashtanga. Asanapraksis har generelt til formål at opbygge styrke og udholdenhed, at forbedre fleksibilitet, koordination og balance og at slappe af i kroppen. Dette er dog kun et lille aspekt af yogatraditionen som helhed.

Læs mere – Sådan vælger du den rigtige gymnastikmåtte

Hvorfor dyrke Yoga?

Der er faktisk mange gode grunde til at dyrke Yoga. Mange af øvelserne træner de lidt mindre muskler som man ofte ikke rammer særlig godt med traditionel styrketræning. Så ved at dyrke Yoga får du brugt dele af kroppen du normalt ikke bruger. Yoga styker derudover din smidighed, fleksabilitet og balance, ting som er nødvendigt hvis man ønsker en sund krop i balance. Lidt på samme måde som med gymnastik, som jo er en lidt mere acceptable træningsform. En anden kæmpe fordel ved Yoga er den afslappende effekt den har på ens mentale tilstand. Har du haft en stresset uge på job eller i hjemmet, så kan Yoga være en glimrende måde at få ro på sine tanker og afstresse mentalt.

Du bliver næppe stor og stærk af lidt yoga træning eller får en super kondition, men du kan få en krop i balance og harmoni. Kombinere Yoga med f.eks. løbe træning og lidt styrketræning, så kommer du rigtig langt.

Hvem dyrker Yoga?

Uden at diskriminere for meget, er det i stor stil kvinder over 35 som er kerne gruppen inden for yoga. Men også en del mænd og yngre kvinder er efterhånden ved at få øjene op for de mange sundhedsmæssig fordele der ved træningsformer som yoga.

Yoga er sjældende spild er tid, men en trænings form du med fordel kan bruge alene eller som et suppliment til andre former for træning. Selv mange professionelle atleter benytter yoga ved siden af deres anden træning.