Sundhed og Helse


Helse - sådan får du en mere sund krop

Det at holder sig sund, er noget som vi danskere går meget op. Men sundhed dækker jo også lang række ting. Alt lige fra motion og træning, til kost og ernæring. Men faktisk bør man heller ikke glemme den mentale sundhed. Har man det dårlig mentalt, så går det også ofte ud over kroppen. Ikke alene bliver det sværere at komme ned og træne eller ud og løbe en tur. Men det har også visse fysiske konsekvenser for kroppen.

Sundhed handler også om at få de mineraler og vitaminer som kroppen har behov for. Dette kan være igennem maden, men det kan også være igennem forskellige typer af kosttilskud. Hvis det er noget som vi danskere elsker, så er det kosttilskud. Faktisk er vi et af de lande i verden, med det største forbrug af kosttilskud per beboer.

Men sundhed er mere end blot hvad vi spiser, hvor meget vi træner, og vores mentale tilstand. Det handler også om hvilke creme, sæber, shampooer og pleje produkter som vi benytter. Smører vi os dagligt ind i potentiel skadelige stoffer, udgør dette også en fare for vores sundhed, og derfor ser vi også en stigning i brugen af specielle og skånsomme pleje produkter, som f.eks. Vichy, La Roche-Posay eller Decubal.
Men lad os kigge lidt på de forskellige kategorier inden for sundhed og helse.

Læs om: Sart hud? – Så kan Vichy være løsningen

Motion

For langt de fleste af os, er motion den vigtigste ting når det handler om at være sund. Nogle af os træner så meget, at det at spise en liter is, noget som bestemt ikke er sundt for de fleste, faktisk ingen effekt har. Andre nøjes med at gå en tur i den danske natur et par gange om ugen. Det er meget forskelligt hvor meget vi træne, og hvordan vi træner.
Her i Danmark er vi ret gode til at få motion. Se f.eks. hvor mange som er ude og løbe, næste gang du køre en tur i bilen eller tager bussen ind til byen. Du vil vi langt de fleste gange, nok se en hel del som er ude og løbe, hvad enten det regner, sneer, eller solen står højt på himlen.

De klassiske motions centre, er ikke helt så polære som de var for 10 år siden. Nu vil man hellere dyrke forskellige former for hold sport, løbe en tur i det fri, prøve nye typer af træning, som f.eks. crossfit eller klatring på klatrevægge. Faktisk er en ting som det at bruge en klatrevæg, noget af det som trender rigtig meget lige for tiden, når vi taler sport og motion.
Mange af os kunne sagtens dyrke mere motion, og dermed blive noget mere sund, men generelt er vi her i landet, ok til at komme ud og røre os lidt.

Løs om: Derfor er det sundt at prøve en klatrevæg

Plejeprodukter, creme og shampoo

Hvordan vi plejer vores hud og hår, er noget som alt for få af os har fokus på. Vi køber enten blot den billige shampoo, den som dufter bedst eller går efter et luksus mærke. Men for mange af os, ville de øge vores sundhed, hvis vi gik efter mærker som ikke indeholder parabaner, farvestoffer eller parfumer. Mærker som f.eks. Decubal, La Roche-Posay. Også selvom man ikke døjer med eksem, sensitiv eller sart hud, så er det bestemt ikke sundt at udsætte huden for konstant påvirkning af potentielle skadelige stoffer. Her kan det være enormt svært at sætte sig ind i, hvilke produkter er gode for huden, og hvilken som evt. kan give dig eksem eller sart hud. Selv med produkter som f.eks. La Roche-Posay kan man aldrig være helt sikker. Dog er det som regel en god ide at købe produkter, som er specieludviklet til netop at reducerer de skadelige effekter på huden.

Læs om: Er La Roche-Posay solcreme mere sund for din hud?

Mental helse

Din mentale helse er som sagt også vigtig. Døjer du meget med stress på arbejdet eller i skolen, så går det også ud over din sundhed. Træning og motion i moderatte mængder hjælper her lidt på det. Men mange gange gælder det om at få mere struktur på det man laver, eller få mere fokus på det mentalle, f.eks. ved at dyrke Yoga, tai chi eller på andre måder får styr på sine tanker og sind.
Det er jo heller ikke uden grund at mental træning, er noget som f.ere og flere elite udøverer har fået med som en del af deres træning.

Kost

En af de aller vigtigste ting når vi snakker sundhed og helse, er kosten. Det er bestemt ikke ligegyldigt hvad man spise. Propper man kroppen med junk food, sodavand og chips, vil det påvirke kroppen negativt. F.eks. kan de tydeligt måles, at ens form og sundhed ofte er dårligere om mandagen end fredag morgen. Dette skyldes at mange af os spiser lidt for meget fredags slik, og slapper for meget af i weekenden. Det alene er nok til at man kan måle en negativ effekt. Så hvor slet er det ikke hvis man slet ikke træner eller tænker på hvad man spiser?
Spis derfor sundt og varieret, og hold dig som vidt muligt fra forarbejdet kød, chips, slik kager og sodavand.

Kosttilskud

Spiser man sundt og varieret, så er der ikke mange af os, som har behov for ekstra vitaminer og mineraler. Derudover kan et produkt som kreatin, eller ekstra protein pulver, være et fint suppliment til træning. Der findes et hav af forskellige typer af kosttilskud. F.eks. vitaminer til folk der gerne vil være lidt sundere, proteinpulver til bodybuildere, slankeprodukter som Nupo, Chili burn eller XL-S Medical fedtbinder til folk som ønsker et hurtigere vægttab. Gensing imod træthed og mange andre typer af kosttilskud. En stor del af disse typer af kosttilskud har en så ringe effekt, at det er spild af penge, men enkelte kan dog være brugbare. Problemet er bare, at det ofte er meget svært at finde ud af hvilke er spild af penge, og hvilke som faktisk har en god effekt.