Er paddleboarding en rigtig sport?

Paddleboarding er en af de nyere vandsportsgrene som over de sidste par år har vundet stor popularitet, og det er der en grund til. Jeg begyndte at spekulere lidt på, hvordan paddleboarding har vundet så stor interesse, og – er det egentlig en rigtig sport?

Er paddleboarding en sport? Hvad er tiltrækningskraften? Ja, paddleboarding er en sport, og det appellerer til mange mennesker af flere forskellige årsager. Det gode ved denne her sport er at du bestemmer næsten helt selv hvor hård en trænings omgang skal være.

Her er et kig på nogle af de mest almindelige grunde til at folk elsker paddleboarding:

 • Du kan dyrke sporten overalt hvor der er vand
 • Du får en helkropstræning
 • Stort set alle kan gøre det
 • God måde at få nye venner på
 • Stressreducerende og sjovt

Selvom alt dette jo lyder rigtig fint, syntes jeg alligevel at jeg havde brug for at vide mere om sporten, før jeg kaster mig ud i den. Læs videre og få et lille indblik i hvad jeg fandt ud af.

Hvad er paddleboarding helt præcist – og er det virkelig en sport?

For at gøre det helt klart, så er stand up paddleboarding en sport. Oxford Dictionary definerer sport sådan her:

“En aktivitet, der involverer fysisk anstrengelse og færdigheder, hvor en person eller et hold konkurrerer mod en anden eller andre for at underholde.”

Der er helt sikkert masser af konkurrence muligheder for folk der dyrker paddleboarding. Der er også anstrengelse, dygtighed og underholdning. Så det var det. Det er en sport!

er standup paddleboarding en rigtig sport?

Hvor det hele begyndte

Sporten startede på Hawaii. Det tror jeg ikke kommer bag på nogle. Der brugte de et surfbræt og en lang padle, så det er en slags krydsning mellem surfing og kanosejlads. Bare fordi man bruger et surfbræt, betyder det ikke, at man kun kan gøre det på bølgerne. Faktisk gør mange SUP-entusiaster det på stille vand.

Paddleboarding i bred forstand er, når en paddleboarder knæler, ligger eller står på et smalt paddleboard og bruger sine arme til at bevæge sig rundt på vandet.

Det område af sporten, som folk nok er mere bekendt med, er stand up paddle boarding eller SUP. Dette område af paddleboarding vinder popularitet, og det vinder den hurtigt.

Paddleboarderen står op på brættet og bruger pagajen til at bevæge sig gennem vandet. Her er et kig på de generelle dimensioner af et paddleboard:

– Mellem 8 og 14 fod lang

– Omkring 30 tommer bred

– Væjer mellem 10 og 20 kilo

Nu hvor du kender nogle grundlæggende ting om paddleboarding, skal vi se på, hvad der gør SUP boards så attraktive.

Hvad er det attraktive ved paddleboarding?

Paddleboarding, især stand up paddleboarding, appellerer til et bredt publikum af en række forskellige årsager. Her er et kig på et par af de grunde der oftest nævnes:

 • Du kan gøre det overalt, hvor der er vand
 • Stort set alle kan gøre det
 • Du får en fuld kropslig træning
 • Du får ofte nye venner
 • Det er en stressdæmper

Lad os se nærmere på, hvorfor hver af disse grunde gør paddleboarding attraktivt.

Du kan gøre det hvor som helst, hvor der er vand

I modsætning til surfing kan du dyrke paddleboarding i stort set alle vandområder. Mens mere entusiastiske paddleboardere måske vil nyde nogle havbølger, kan paddleboarding udføres på søer, floder, kanaler, indre vandveje og endda store svømmebassiner.

Hvis du ikke har plads til at opbevare eller køre et paddleboard rundt, kan du stadig deltage i sporten takket være opfindelsen af oppustelige stand up paddleboards. Når det ikke er oppustet, passer dette paddleboard lige ned i en rygsæk.

Et oppusteligt board betyder også, at du kan rulle det sammen, smide det i din kuffert og tage det med til din yndlingsstranddestination.

Fleksibiliteten ved paddleboarding gør det unikt sammenlignet med andre vandsportgrene, som er meget mere afhængige af vejret.

Stort set alle kan gøre det

Begynder eller avanceret, ung eller gammel, virkelig alle kan dyrke en eller anden form for paddleboarding. De fleste vandsportsgrene kræver et vist erfaringsniveau, men paddleboarding er sjovt allerede på begynderniveau. Og det er nemt at komme i gang:

– Hop dit board i vandet
– Sæt dig op på brættet
– Begynd at padle

Hvis du nogensinde har prøvet at surfe og kæmpet med at få lært det, så kan du måske blive helt skræmt af paddleboarding, men paddleboards er designet med henblik på soliditet og lettere balance. Det er langt fra lige så svært at komme i gang med, som almindelig surfing, kite surfing eller windsurfing. Faktisk vil de fleste kunne lære de grundlægende ting og at holde balancen inden for ca en time.

Begyndere bør holde sig til roligere farvande, mens mere avancerede paddleboardere kan gå på havbølger eller måske på fjorden. Husk dog altid redningsvest lige meget hvor du bruger dit standup paddleboard.

Det er også en god sport for hele familien. Du kan sætte dit barn (i en redningsvest) eller dit kæledyr på enden af dit paddleboard, mens du padler rundt. Hvis du har børn, der er gamle nok, kan de prøve at padleboarde på lavt vand.

Selv ældre borgere kan være med til at more sig. Hvis de ikke er selvsikre nok eller ikke er i stand til at stå på paddleboardet, kan de sidde eller knæle og stadig finde mange fordele ved paddleboarding.

Paddleboarding er alsidigt. Her er et kig på nogle af de andre områder, hvor stand up paddleboarding bruges til træning i kombination med forskellige aktiviteter som disse:

 • Yoga
 • Pilates
 • Fiskeri
 • Svømning

Læs også Er yoga træning spild af tid?

God helkrops træning

Hvis du er nødt til at træne, kan du lige så godt have det sjovt, ikke? Ved at padleboarde træner du flere muskler end ved mange andre sportsgrene, og du kan nyde vandet og solen, mens du gør det.

Du får både en cardio og muskeltræning når du bruger dit standup paddleboard. Når du arbejder på at holde balancen og bevæge dig fremad, træner du din core, dine ben og dine arme, mens du inddrager hele kroppen i træningen.

Du ender hurtigt med at forbrænde 400 eller flere kalorier i timen ved paddleboarding. Det er mange kalorier for en øvelse med lav belastning, som har en lav risiko for skader og ikke belaster dine muskler for meget.

En fantastisk måde at få nye venner på

Paddleboarding kan være en ret social sport, hvor du vil møde masser af nye mennesker. Uanset om det er i en gruppeundervisning, mens du er på en afslappet udflugt eller i en intens konkurrence, vil du helt sikkert komme til at snakke med andre, der dyrker sporten.

Apropos konkurrence, det er en stor sag, der afholdes konkurrencer i stand up paddleboarding verden over, og nogle paddleboardere er gode nok til at have sponsorer.

Måske får du endda nye venner, mens du tager på sightseeing et nyt sted på en paddleboarding-tur. Ja, paddleboarding-ture er en ting nu. En guide tager dig og resten af gruppen med på paddleboards for at udforske nye steder og seværdigheder.

Stressreducerende sjov

Selvfølgelig er enhver form for motion gavnlig for dig, da den forbedrer din hjerte-kar-sundhed. Enhver form for motion frigiver også endorfiner, som giver dig et lykkerus og hjælper dig med at sove bedre, forbedrer dit humør og mindsker angst.

Vandområder har vist sig at give en afslappende effekt, og vandlyde er videnskabeligt bevist at reducere stress, så det sammen med fordelene ved motion gør paddleboarding til et naturligt valg som stressdæmpende middel.

Hvordan kommer jeg i gang med paddleboarding?

Så nu hvor du er overbevist om, at det faktisk er en rigtig sport, og at der er mange grunde det også er en populær sport, så får du måske selv lyst til at prøve denne sportsgren.

Kom godt i gang på et standup paddleboard

Paddleboarding er en ret nem sport at komme i gang med. Her er et kig på, hvordan du kommer i gang:

Besøg en lokal strand, sø, lagune, vandsportsklub eller butik.
Meld dig til en lektion eller to hos dem.
Lej noget udstyr et par gange mere for at afprøve din begejstring for sporten.
Sørg for at prøve forskellige typer boards for at se, hvad du foretrækker.
Spørg butikken om at anvende eventuelle lejeafgifter på køb af et nyt paddleboard.
Køb et brugt board, hvis du vil spare penge, eller leg et SUP board hvis du ikke er sikker på, at du er helt vild med sporten endnu.

Dit første padlebræt

Når det er tid til at købe et paddleboard, skal du overveje følgende faktorer og specifikationer for brættet:

– Vægt
– Volumen
– Kapacitet
– Størrelse

Enhver sælger i en paddleboardbutik vil gerne hjælpe dig med at finde det rigtige bræt til din størrelse og dit niveau. Det er her, det er praktisk at leje et og prøve det på forhånd. Og dit første bræt behøver ikke nødvendigvis at være dyrt. F.eks. har de lige nu nogle rigtige billige stand up paddleboards i høj kvalitet hos Uhrdal.

Konklusion

Jeg håber at du nu er overbevist om at give denne sjove og opkvikkende sport en chance. Der er mange grunde til, at paddle boarding er en af verdens hurtigst voksende sportsgrene. Det er en afslappende, engagerende, fysisk aktiv og miljøvenlig måde at få lidt motion og træning på. Find et standup paddleboard som passe dit dit niveau og budget, og se så at komme afsted.

Som altid skal du komme ud, være sikker og ha det sjovt!