Proteinbar eller proteinshake – Hvad er bedst?

Du kender det sikkert – du har travlt, og du har ikke tid til at tilberede et helt måltid. Du tænker: “Jeg har bare brug for et hurtigt proteinhit. Det er nok.” Men hvad skal du vælge? Skal du gribe efter en proteinbar eller lave en hurtig proteinshake? Men hvis du sammenligner de 2 – proteinbarer vs. proteinshakes, hvad er så bedst?

Vores generelle forestillinger om at “spise sundt” er rodfæstet i populære og desværre ofte forkerte opfattelser. Det er derfor, at mange mennesker straks sætter lighedstegn mellem “salat” og “sundt”, selv om en salat nemt kan blive en slankedræber med et par toppings og for meget dressing. På samme måde kan det føles mindre “sundt” at pakke en pakket proteinbar ud end at smide frisk frugt og grønt i en blender. Men det er ret nemt at lave en usund shake på trods af de friske råvarer, ligesom det er nemt at finde både sunde og usunde proteinbarer.

Så lad os sammenligne fordele og ulemper ved hver af dem for at finde ud af, hvad der er bedst: proteinbarer eller proteinshakes.

Fordele og ulemper ved proteinbarer og proteinshakes

Før vi dykker ned i det, er der en vigtig ting at huske – din definition af “bedre” kan være forskellig fra den næste persons. Vi har alle forskellige behov og varierende livsstil. Derfor er du nødt til at finde den rigtige pasform for dig. Ligesom de fleste kostbeslutninger er der sjældent et sort og hvidt svar, fordi ingen kostbeslutninger træffes i et vakuum. Derfor vil vi fokusere på at opstille fordele og ulemper, så du selv kan tage stilling til det.

proteinbar eller proteinshake - hvad er bedst?

Fordelene ved proteinbarer

Lad os lige ud med at se lidt nærmere på de fordele der måtte være ved proteinbarer.

Proteinbar

Der er en række fordele ved proteinbarer. Nemlig at de er super praktiske. Du kan gemme nogle væk i dit skab, din rygsæk eller dit bagagerum i bilen, så du har dem klar, når du har brug for det ekstra boost. De er klar på stedet og er nogle af de bedste snacks til vandreture – du behøver ikke at sætte dem på køl, opvarme dem, gøre noget ved dem eller gøre noget. Her er der desuden et par andre fordele ved proteinbarer:

Macronutrient balance: Proteinbarer varierer fra producent til producent, men generelt har de en tendens til at tilbyde en bedre balance af makronæringsstoffer end shakes. Igen afhænger det af den shake, du bruger, eller hvad du tilføjer til den. Men hvis du bruger et proteinpulver til din shake, får du en dosis protein, men i gennemsnit færre fedt- og kulhydrater end fra en proteinbar. Eksempelvis giver Exo Peanut Butter and Jelly Protein Bar en kombination af 10 g protein, 15 g fedt og 27 g kulhydrat.

Mæthed: Undersøgelser har vist, at tygge fast føde er mere mættende end at få dine kalorier i flydende form. Det er en af grundene til, at kulhydratrige drikkevarer er så risikable – de giver en masse kalorier, men de er ikke særlig mættende. Så når du føler dig utilfreds, rækker du ud efter mere. En af grundene til, at barer også er mættende, er, at de har tendens til at indeholde flere fibre. Barer med 3 gram fibre eller mere pr. portion hjælper dig til at føle dig mere mæt. Exo proteinbarer har et fiberindhold på mellem 4 og 16 gram.

Læs mere om fordele ved proteinpulver

Ulemperne ved proteinbarer

Ikke alle proteinbarer er skabt ens. Det betyder, at du skal se på ingredienserne for at sikre dig, at du træffer et godt valg. Her er et par af de almindelige ulemper ved proteinbarer.

Sukker: Dette er en risiko, som du løber ind i med alle forarbejdede, emballerede fødevarer. Men proteinbarer kan være store syndere, der nogle gange ligner noget, der er tættere på en slikbar end en sund snack, når du fokuserer på ingredienserne. Hvis du ser sukker, majssirup med højt fructoseindhold eller saccharose øverst på ingredienslisten, skal du kigge efter en bedre bar. Ideelt set bør størstedelen af sukkeret i din bar komme fra naturlige ingredienser, som f.eks. frugt. Det meste af sukkeret i Exo-barer stammer fra tørret frugt, frugtsaft eller puré.

Fyldstoffer: Du kan også løbe ind i dette problem med proteinshakes. Uanset hvad, bør din søgning begynde med at scanne ingredienslisten på etiketten. I en god proteinbar bør du kun se ingredienser, som du kan genkende og kan udtale. Hvis du f.eks. scanner ingredienslisten på en Exo-bar, vil du genkende en række frø, nødder, frugter og andre naturlige ingredienser … som f.eks. insekter!

Fordelene ved proteinshakes

Ligesom proteinbarer har proteinshakes en tendens til at være ret praktiske til at få protein i dit system. Og på nogle måder kan de faktisk være mere effektive til hurtigt at gøre dette protein tilgængeligt for din krop.

Protein levering: For at hjælpe med muskelreparation og genopretning er det vigtigt at indtage nok protein i din kost. Det er også blevet anbefalet at indtage 0,14-0,23 gram protein pr. pund kropsvægt efter en træning for at sikre, at du har de rette byggesten til rådighed til reparation af muskelvæv. Undersøgelser har også vist, at aminosyrer (proteinbygningsblokke) transporteres hurtigere til blodbanen, når de indtages i flydende form. Det betyder, at de vil være hurtigere tilgængelige for at hjælpe med at genopbygge dit muskelvæv.

Let at lave derhjemme: Selvfølgelig kan du også lave proteinbarer derhjemme. Men de har en tendens til at være mere udfordrende end at lave en shake. Med en shake skal du bare samle noget frugt, grøntsager, jordnøddesmør og måske noget proteinpulver og smide det i din blender med noget væske efter eget valg, trykke på “blend”, og så har du det – hæld op og nyd det.

Ulemperne ved proteinshakes

Proteinshakes kan være nemme at lave derhjemme, men de er ikke helt så praktiske som proteinbarer, når man tager dem med på farten. Du kan ikke (eller bør ikke) opbevare en proteinshake ukølet i skuffen på dit kontor eller i din sportstaske. Det er en af ulemperne. Her er to andre.

Sultfornemmelser: Da proteinshakes har tendens til at have mindre makronæringsstofbalance og færre fibre, kan de gøre dig mindre mæt. Lige efter du har indtaget en, vil du sandsynligvis føle dig mæt på grund af al væsken. Men hvis den ikke indeholder meget mere end noget proteinpulver, kan du måske blive sulten kort tid efter.

Sukker: Jep, det er rigtigt. Ligesom proteinbarer kan proteinshakes være fyldt med sukker. Mange proteinpulvere vil have naturlige sødemidler som stevia, men hvis du ikke er forsigtig, kan du ende op med en kulhydratbombe.
Er proteinshakes eller proteinbarer bedre?

Som vi har set, har proteinbarer og shakes begge fordele og ulemper. Nogle gange er de endda det samme. Så kan vi overhovedet udpege en klar vinder? Ikke så let.

Proteinbarer eller proteinshakes: Kan de bruges sammen?

De er hver især velegnede til forskellige scenarier, afhængigt af personlige præferencer. Hvis du leder efter en snack, som du kan gemme med dig i løbet af dagen, kan en veltilrettelagt proteinbar være en praktisk og sund mulighed. Så hvis du har travlt i løbet af dagen og har brug for noget praktisk, er proteinbarer nok bedre.

Men hvis du er på udkig efter noget, som du nemt kan lave selv derhjemme og øge hastigheden af proteintilførslen efter en træning, foretrækker du måske en proteinshake.

I stedet for at forpligte dig helhjertet til det ene eller det andet, er det bedst at vælge en bar eller shake ud fra den specifikke situation. Det betyder, at de kan sameksistere i din kost, så du får det bedste fra begge verdener.

Så længe du vælger produkter med ingredienser af høj kvalitet, vil begge dele fungere fint.

Læs mere om Køb af proteinpulver

Hvad du skal kigge efter i proteinbarer og proteinshakes?

Husk, at det bedste sted at få protein er fra hele fødevarekilder. Så hvis du får dit protein fra en forarbejdet fødevare, bør det i sin sammensætning meget ligne en hel fødevare.

Undersøg ingredienserne: Du kan starte med at scanne produktets ingrediensliste. Kig efter elementer, som du kan genkende. Hvis du kigger på en bar, bør du se hele fødevarer på listen, f.eks. frugt og nødder. Sukker bør ikke være den første ingrediens i proteinbarer eller proteinshakes. Hvis det er tilfældet, skal du lægge det tilbage og prøve igen.

Proteinindhold: Hvor får baren eller shaken sit protein fra? Ideelt set bør det komme fra fuldfoderingredienser som nødder, frø og æg. Eller også kan isolater og koncentrater af høj kvalitet også være gode muligheder. Nogle af de bedst undersøgte kilder omfatter valle-, ærte- og æggeprotein. En proteinbar bør indeholde mellem 10-20 g protein pr. portion.

Sødestoffer: Sørg for, at du ved, hvor den søde smag kommer fra i din bar eller shake. Prøv at undgå barer og shakes med for meget sukker, eller som indeholder ting som majssirup med højt fructoseindhold. Hvis sukker er sødestoffet, så prøv at vælge produkter, der indeholder ingredienser med naturligt forekommende sukker. F.eks. indgår tørret frugt ofte i proteinbarer, hvilket tilføjer både sukker og fibre. Hvis din bar eller shake har et sukkeralternativ, skal du sætte dig ind i disse forskellige alternativer. Sukkeralkoholer som maltitol og xylitol forårsager ofte maveproblemer og diarré.

Kalorier: Det er vigtigt at være opmærksom på kalorierne i dine proteinbarer eller shakes, især fordi de kan variere en del. Hvis den giver mindre end 200-250 kalorier, kan du betragte den mere som en snack. Men hvis den overstiger de 250 kalorier, begynder den mere at ligne et måltids kalorieindhold. Du skal bare være opmærksom på, hvordan din bar eller shake passer ind i din dag, og nyd den!