Typer af proteinpulver

Når du går ind i din lokale helse butik med kosttilskud, vil du sandsynligvis stå over for et ret så stort udvalg af kosttilskud som proteinpulver. De farverige hylder og de forskellige bøtter kan være overvældende, selv for avancerede bodybuildere, der har løftet vægte i lang tid. Der er efterhånden så mange forskellige typer af proteinpulver og proteindrikke på markedet at det at lave det rigtige køb, er lidt af en udfordring. Hvis du ikke ved hvad de forskellige typer af proteinpulver dækker over, kan det være svært at vælge rigtigt.

Så inden du foretager et tilfældigt køb eller falder for salgstalen fra medarbejderen bag disken, bør du nok have et praktisk kendskab til de forskellige typer af proteinpulver. Tro det eller ej, men ikke alt protein er af samme kvalitet. Hvis du kender forskellen, kan det hjælpe dig med at foretage et informeret køb eller endda nå dine fitness mål lidt hurtigere.

Læs mere om træning i hjemmet.

Hvad er proteinpulver?

Proteinpulver er det, som det lyder, nemlig protein i ren pulverform. Protein er et vigtigt makronæringsstof, der er afgørende for utallige fysiologiske funktioner og findes i muskler, knogler, hud, hår og stort set alle andre væv i din krop. Protein består også af aminosyrer, som i sig selv har vigtige regulerings- og reparationsfunktioner.

Om du kan lide det eller ej, skal du indtage protein i din kost, ikke kun for at støtte de forskellige strukturer ovenfor, men også for at hjælpe med at genopbygge muskler. Træner du ofte, og får du ikke nok protein, så vil alt det hårde arbejde, du gør i træningscenteret, sandsynligvis være forgæves. Et proteinpulvertilskud kan hjælpe dig med at få den rette mængde protein hurtigt og bekvemt. Vil du gerne spare penge på proteinpulver, så overvej at købe det online i en webshop med helse eller sportsudstyr.

Online shop med salg af proteinpulver

Typer af proteinpulver

Der er masser af muligheder derude når vi snakker proteinpulver, men de fleste muligheder stammer fra nogle velkendte fødevarer såsom mejeriprodukter, æg og plantekilder. Det er dog ikke alt proteinpulver, der er det samme. Nogle stammer fra kilder af højere kvalitet, mens andre kan have særligt strenge produktionsstandarder. Det er vigtigt at være en informeret forbruger for at vælge den bedste løsning for dig selv.

Valleprotein

Valleprotein som er noget af det mest almindelige proteinpilver, er et mejeriprodukt fra komælk. Dette med god grund, da valle anses generelt for at være den proteinkilde af højeste kvalitet på grund af dens gunstige indhold af aminosyrer og nemme optagelse. Det kan undertiden tilsættes til fødevarer, men du vil almindeligvis se det alene som et pulvertilskud.

Valle er også et “komplet” protein, hvilket betyder, at det indeholder alle ni essentielle aminosyrer, som du har brug for til en sund kropsfunktion. Endvidere indeholder valle også en høj koncentration af den essentielle syre leucin. (1) Det høje indhold af leucin bidrager til valleens effektivitet som middel til muskelopbygning.

Endvidere kan valle også prale af en høj PDCAAS-score, en skala, der måler fordøjeligheden og udnyttelsen af en proteinkilde.

Læs mere om denne type protein her på https://gymplay.de

Vallekoncentrat

Der findes flere undertyper af valleprotein. Vallekoncentrat betragtes generelt som den laveste kvalitetsmulighed på grund af den begrænsede raffineringsproces. Koncentrat indeholder op til 80 % rent protein i vægt, men nogle produkter har tendens til at ligge endnu lavere. Resten af den ernæringsmæssige sammensætning består af kulhydrater og fedt.

Dette bidrager til et højere kalorieindhold, hvilket kan være skadeligt, hvis du leder efter et pulver, der ikke roder med din ernæringsplan generelt. De fleste koncentrater kommer dog ikke med nok ekstra kalorier til, at du bør bekymre dig for meget over det.

Valleisolat

For at et produkt kan betragtes som valleisolat, skal det indeholde mindst 90 vægtprocent protein, hvilket er ret højt. Denne omfattende raffinering og koncentrerede renhed gør valleisolat til de-facto proteinpulverkilden for de fleste atleter. Isolater vil også have et lavere kalorieindhold end de fleste andre muligheder.

Endvidere gør en reduceret mængde kulhydrat også valleisolat relativt lavt indhold af laktose, hvilket kan være en livredder, hvis du har diætrestriktioner. Som et forbehold gør isolatets omfattende forarbejdning det en smule dyrere end nogle af dets fætre.
Vallehydrolysat

Valleproteinhydrolysat er en anden variant af valleprotein, hvor produktet er blevet behandlet med enten varme, enzymer eller syrer for at “forfordøje” produktet ved at bryde nogle af peptidbindingerne. Dette resulterer i et produkt, der fordøjes meget hurtigt og typisk tolereres let af de fleste atleter, hvilket også gør det til et meget populært produkt.

Kasein

Kasein er den anden type protein, der findes i komælk, og det bruges typisk til fremstilling af ost. Det er blevet meget brugt af bodybuildere før sengetid på grund af dets langsomme fordøjelsesegenskaber. Casein størkner i mavens sure miljø, hvilket gør at det fordøjes meget langsommere end valleprotein. (4)

Ideen bag bodybuildere, der tager kaseinprotein før sengetid, er at få en langsom frigivelse af aminosyrer i løbet af natten, når de ellers ville gennemgå en lang fastende periode.

Plantebaseret protein

Tro det eller ej, men du kan faktisk få en god portion protein uden nogensinde at røre et valleprodukt eller andre former for animalske produkter. Plantebaserede proteinpulvere anses generelt for at være af lavere kvalitet, da de er “ufuldstændige” og mangler mindst nogle af de ni essentielle aminoer. Mange plantebaserede produkter har også en lavere PDCAAS-score, hvilket indikerer en dårligere fordøjelighed.

De kan dog være en vidunderlig mulighed, hvis du har en mælkeintolerance eller andre diætetiske kontraindikationer. Når du vælger et plantebaseret pulver, skal du vælge et, der indeholder forskellige proteinkilder, f.eks. både ærter og ris, eller et rent sojaprotein, som er en af de eneste komplette plantekilder.

Ægprotein

Ægbaserede proteinpulvere er normalt mere obskure end de andre mere almindelige muligheder. Ægpulver er også dyrere end valle, men hvis du kan finde et ægprodukt, kan det være en passende mulighed, hvis du har en mælkeallergi eller blot vil prøve et nyt produkt for sjov.

Men har du overhoved brug for proteinpulver?

Det enkle svar er nej. Du kan få alt det protein, som din krop har brug for, gennem de fødevarer, du indtager. Hvis din måltidsplan er i orden, med kraftige doser af fuldfoder, behøver du teknisk set ikke at hente et valleprodukt nogensinde. Nogle af de bedste fuldfoderproteinkilder er bl.a:

  • Æg
  • Kylling
  • Oksekød
  • Mejeriprodukter
  • Soja
  • Fisk

Proteinpulver gør det dog meget nemmere at sikre du får nok protein. Det er langt mindre tidskrævende at tilsætte pulveret til en shakerflaske og blande det op med vand end at lave mad og rengøring fra bunden. Derfor vil du almindeligvis se de fleste fysikentusiaster og styrkeatleter inkludere proteinpulver for at gøre deres liv lettere uden for fitnesscenteret. Der er nogle befolkningsgrupper, som vil have mere gavn af at dosere protein end andre.
Især hvis du træner rigtigt meget, så kan det ofte være svært at få nok protein gennem kosten uden at skulle spise mere end hvad du sikkert syntes er behageligt. Her vil proteinpulver ofte være en langt nemmere løsning. Og nu kender du lidt til mange forskellige typer af proteinpulver, og har en lille ide om hvad det bedste valg vil være for dig.