Kosttilskud som magnesium og calcium

Vi elsker at proppe os med alle mulige former for kosttilskud. Enten i håb om at opnå større sundhed eller også fordi vi regner med at det kan øge vores performance en smule. Personligt bruger jeg selv kosttilskud som Proteinpulver, Kreatin og en daglig multivitamin pille. Ikke så meget i troen om at det gør mig til en sundere person eller fordi jeg går meget op i sundhed og helse. Men fordi at hvis jeg skal bruge 1 time om dagen nede i det lokale fitness center, så vil jeg gerne have så meget som muligt ud af min træning. Men lad os kigge på et par af de andre meget populære typer af kosttilskud, nemlig Magnesium og Kalcium.

Kalcium og magnesium - 2 populære typer af kosttilskud her i Danmark.

Hvorfor bruge vi magnesium tilskud?

Magnesium (mg) er et af de vigtigste mineraler i kroppen. En stor del af de kemiske reaktioner i kroppen, f.eks. dannelse af flere enzymer, kræver en hvis mængde magnesium. Vi har i gennemsnit omkring 24 gram af mineraler i kroppen, hvilket gør det til et af de mineraler vi har mest af (bemærk et af, ikke det vi har mest af). Alt lige fra vores muskler til vores stofskifte bruger på en eller anden måde magnesium.
Generelt får den gennemsnitlige danskere den mængde magnesium ind via kosten, som vi har brug for, hvilket er omkring 400–420 mg om dagen. Dette bliver dækket via f.eks. forskellige typer af nødder, frø og grøntsager. Spiser man ikke meget af den slags, kan man i enkelte tilfælde risikere at komme i magnesiummangel. Dette kan dog nemt afhjælpes ved at spise et tilskud evt. i form af en daglig vitaminpille. Dyrker man eksterm meget sport, så risikere man også at svede en del magnesium ud, og har derfor også brug et ekstra tilskud. F.eks. i form af magnesiumcitrat, som er en kombination af magnesium og ilt. Magnesium citrat optages bedre i kroppen end det almindelige mineral.

Se her: Hvorfor bruge magnesium tilskud?

Hvorfor bruger vi calcium tilskud?

Calcium er lige som magnesium et at af mineraler vi har mest af i kroppen. Faktisk har en gennemsnitlig dansker omkring et kilo af calcium i kroppen. Her er langt største delen bundet i vores knogler.
Sammen med magnesium udgør calcium den faste substans i vores knogler. Uden disse mineraler ville vores knogler ikke være så stærke som de er. Derudover anvendes calcium også i kroppens celler, til flere forskellige kemiske processer. Derfor er det et ret vigtigt mineral.
Det kan være farligt for nogle at have for lidt calcium i kroppen. Har man et for lavt calcium indtag, øger man risikoen for især knogleskørhed. Men hvad man måske ved, øges risikoen også for ting som blodtryksforhøjelse, tyktarmskræft og nyresten.
Vi får til dagligt dækket vores calcium behov via forskellige mejeriprodukter som mælk og ost. Derudover findes det i mindre mængder også i grove grøntsager som broccoli, bønner samt fisk. Så spiser man ikke nok af disse, risikere man at ryge i calcium underskud.

Se her: Total Sundhed – bliv klogere på kosttilskud

Er det nødvendigt med kosttilskud?

For de fleste af os, er det sjældent nødvendigt med et kosttilskud når vi snakker vitaminer og mineraler. Spiser man nogenlunde varieret, er sund og rask og er man ikke på en hård slankekur over flere måneder, så får man som regel dække de behov. Er man i tvivl, så kommer man ofte ret langt ved at indtage en multivitamin piller en gang om dagen. Der er dog mange undersøgelse som ser ud til at vise, der er visse fordele ved at indtage ekstra mængder af forskellige mineraler og vitaminer. Ikke alle, da nogle kan være direkte skadelige for kroppen, hvis de indtages i større mængder end den anbefalede. Men andre som f.eks. ekstra magnesium kan f.eks. være med til at give en bedre nattesøvn, samt får dig til at slappe mere af. Se mere om dette i vores video her på siden. Flere B vitaminer ser også ud til at være temmelig nyttige på bl.a. ens stofskifte, hvis de tages i en lidt større dosis.
Mange tror fejlagtigt også at et stort ekstra tilskud af C vitamin, kan forebygge forkølelse.

Er det skadeligt med kosttilskud?

Holder man sig inden for den anbefalede daglig mængde, så er det ikke skadeligt med ekstra kosttilskud. Især hvis man dyrker meget sport, eller er på slankekur så kan det være en god ide at tage et mindre tilskud af visse mineraler og vitaminer. Men også andre typer af kosttilskud som kreativ og protein, kan være en stor fordel, hvis man dyrker sport eller idræt flere gange om ugen.